Duminica Ortodoxiei la școala de duminică

“ Lăsati copiii să vină la Mine!” (Luca 18,16). Acesta este indemnul Domnului nostru Iisus Hristos in Sfanta Scriptură. 

La biserica Sfântul Nicolae din Port Kells, sub oblăduirea și cu binecuvântarea vrednicului părinte paroh, Corneliu Iulian Dragomir, si sub atenta îndrumare a profesoarelor Cristina Negrea si Ada Tancou copiii mai mari sau mai mici dau buluc la școala de duminica.
Si cum n-ar da când acolo li se spune cu mare evlavie despre Tatal lor Ceresc? Asa este in fiecare duminica, dar mai cu seama in prima duminica a Postului Mare, cea a Ortodoxiei, in care se cinstesc Sfintele icoane.

Stabilită la data de 11 martie 843 de către Sfântul Patriarh Metodie al Constantinopolului, aceasta zi reprezintă biruința adevăratei credințe asupra tuturor ereziilor. In aceasta zi cu asa o încărcătura spirituala, școala de duminica a început cu Rugăciunea domnească “Tatal nostru”. Pentru a fi in spiritul sărbătorii, întâlnirea a continuat cu prezentarea de către fiecare copil a Sfântului sau icoanei sale favorite. A urmat citirea Evangheliei zilei, cea dupa Ioan 1, 43-51. Motivul principal desprins a fost chemarea lui Iisus: “Vino la Mine!” (Ioan 1, 43). Li s-a explicat copiilor semnificația aceste chemări a Mântuitorului si învățămintele ce trebuie trase din întreaga Evanghelie a zilei. Copiilor le-au fost date exemple pentru a înțelege cum întrebările lor de zi cu zi își găsesc răspunsul in Sfânta Scriptura. Un scurt filmuleț despre cinstirea icoanelor a fost prezentat in continuare si s-au purtat discuții pe marginea lui.

Pentru partea de lucru manual, Ada a venit cu ideea ca fiecare copil sa coloreze o imagine a Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul bisericii noastre, si sa o lipească apoi pe un cartonaș de culoare roșie. Astfel, toti copiii au avut satisfacția ca vor pleca acasă cu o iconița creata de ei.
Întâlnirea nu se putea concluziona fără o competiție pe platforma Kahoot, tema fiind, bineînțeles, Duminica Ortodoxiei. Ca de obicei, copiii au participat in număr mare si cu mult entuziasm la acest joc. Școala de duminica s-a încheiat, cum altfel, cu rugăciunea “ Cuvine-se cu adevărat”, cinstind pe Maica Sfânta ce ni L-a dat pe Domnul nostru, Iisus Hristos, la a Cărui icoana ne închinăm smeriți. “Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pământ pace!” (Luca 2, 14)