Dezvelirea monumentului poetului Mihai Eminescu și sărbătoarea de Rusalii

Duminica 12 iunie 2022
Cu ocazia Praznicului Coborârii Duhului Sfânt, in cadrul unui eveniment festiv intitulat “Luceafărul de la Pacific”, a fost dezvăluit monumentul poetului Mihai Eminescu. Evenimentul a fost urmat de o sărbătoare in aer liber cu poezie, muzica instrumentală si corala si discursuri despre opera poetului.
Evenimentul, găzduit de Parohia Sf. Ier. Nicolae și Sf. Prooroc Ilie și păstorită de Părintele Corneliu Dragomir, s-a bucurat de prezența pe cale virtuală a Preasfințitului Părinte Episcop Ioan Casian. Deasemenea au participat Părintele Nicolae Lăpuște și Părintele Nicu Liuță.

Părintele Corneliu Dragomir a oferit unele detalii legate de realizarea acestui proiect de o importantă semnificație culturală și identitară pentru credincioșii parohiei și pentru întreaga comunitatea românească, atât din zona British Columbia, cât și din toată Canada.
„Ideea monumentului s-a materializat prin oferta generoasă a prototipului realizat de către domnul Gheorghe Alupoaiei pentru catedrala Sfinții Împărați din Edmonton. Oferta a venit sub forma unui îndemn al părintelui vicar administrativ George Bâzgan, împreună cu relațiile de legătura cu firma Behrens, căruia îi mulțumim din tot sufletul. Dorința inițială a fost să se realizeze un postament de beton armat, placat cu granit, însă, la insistențele unui credincios din parohie, dl Marius Nechita, originar din aceeași zonă cu poetul Mihai Eminescu, postamentul a fost realizat din granit masiv. A fost ales un granit verde tropical, originar din India.”
Părintele Corneliu Dragomir relatează că, în realizarea proiectului a întâmpinat unele dificultăți, datorită măsurilor din timpul pandemiei Covid-19 și crizei containerelor de transport, care au întârziat lucrările și transportul. De asemenea, întreaga comunitate a trecut prin mari emoții atunci când, “odată ajunși in apele canadiene, vasul Vim Kingston care transporta postamentul a avut un incendiu la bord, a intrat în furtună, pierzând o parte din încărcătura de la bord (…) După o staționare de câteva luni in insula Nanaimo și după criza camionagiilor, cu ajutorul lui Dumnezeu, postamentul de granit gravat a ajuns cu bine la parohie.”
În tot acest timp, comunitatea și preotul ei s-au rugat lui Dumnezeu și Sfinților ocrotitori ai bisericii pentru protecție și ajutor la finalizarea proiectului. Astăzi, ei au bucuria să vadă monumentul instalat în grădina bisericii.
De asemenea, în cadrul aceleiași manifestări a avut loc o acțiune de strângere de fonduri – denumită MBA (mortgage burning action) – „acțiunea de ardere a ipotecii”. Sumele donate de participanți vor servi la plata unei părți din datoria bancară a comunității pentru clădirea bisericii.

Iată câteva fotografii și un material video de la eveniment.