Istoricul bisericii Sf. Nicolae

 
Biserica Sf. Nicolae din Vancouver B.C. a aparut la initiativa preotului Corneliu Iulian Dragomir care a venit in Vancouver la data de 21 Aprilie 1995 la invitatia familiei Serban, proprietarii si administratorii bisericii Sf. Gheorghe.
Dupa indeplinirea contractului de trei ani ce a functionat intre Consiliul Parohial al Bisericii Sf. Gheorghe si preotul Corneliu Iulian Dragomir, preotul a inteles carentele existente in functionarea bisericilor deja existente in zona si blocajele ce apareau in bunul mers al bisericilor si comunitatii locale si a initiat cu un grup de credinciosi o noua biserica.
Astfel in luna Martie 1998 biserica Sf. Nicolae a fost inregistrata si a inceput serviciile ln Biserica ortodoxa sarba Sf. Sava, apoi in luna Aprilie a inchiriat un spatiu la biserica anglicana St. Paul din New Westminster.
Pentru a acoperi nevoile financiare de functionare a bisericii si pentru a nu apela la alte ajutoare, preotul Corneliu Iulian Dragomir a hotarat sa doneze timp de trei ani si jumatate toate drepturile financiare ce i s-ar fi cuvenit pentru slujire din donatiile credinciosilor inapoi bisericii, spre a putea aduna intr-un timp convingator suma necesara cumpararii unei proprietati.
Pentru a-si putea intretine familia si a putea mentine un ritm real de crestere a bisericii preotul cat si preoteasa au lucrat peste saptamana (full time job),si au organizat in mijlocul comunitatii o serie de picnicuri, concerte, festivaluri, expozitii, atelier de creatie artistica (icoane), revista de spiritualitate si pagina web, oferind zeci si sute de ore de voluntariat impreuna cu cu un numar de familii care au dorit sa voluntarieze pentru aceasta si care sunt mentionate in paginile web si au aparut mentionati in darile de seama si articole de ziar din timp in timp.
Urmarea acestei dedicatii totale in numai patru ani jumate, mai exact la sfarsitul anului 2002, s-a reusit cumpararea proprietatilor actuale din Port Kells, Surrey B.C.
Actuala cladire a fost casa de rugaciune a Bisericii Evangheliste locale si initial intrarea era situata spre rasarit, de aceea pentru inceput altarul bisericii a fost amplasat spre apus.
Biserica a primit binecuvantarea Inalt Prea Sfintitului Nicolae prin slujba Aghesmei mici si oficierea Sf. Liturghii in 9 Martie 2003.
Imediat dupa aceasta au inceput planurile pentru realizarea unei intrari in partea de vest sub forma unui pridvor din lemn cu turla.
In anul 2004 s-a pornit lucrarea pridvorului iar in anul 2005 s-a mutat altarul bisericii spre rasarit si s-au obtinut doua deschideri spre apus pentru intrare si evacuare in caz de nevoie.
In anul 2006 s-a inceput remodelarea bisericii, remodelarea Sf. Altar, realizarea boltilor semirotunde si coloanelor si semicoloanelor existente menite sa schimbe imaginea generala dreptunghiulara si simplista si sa creeze interiorul actual de biserica ortodoxa.
In anul 2008 s-a realizat usile duble centrale spre pridvor, iar in anul 2009 s-au inlocuit vechile ferestre cu ferestrele actuale completate cu doua vitralii in pridvor. Tot in anul 2009 s-a adus si montat catapeteasma din lemn de stejar din Romania.
La inceputul anului 2010 s-a inceput pictura bisericii prin executarea Pantocratorului in turla centrala si medalioanelor cu Sf. Prooroci la catapeteasma prin bunavointa preotului Corneliu Iulian Dragomir.
Actualmente se lucreaza la realizarea pardoselii noi, picturii bisericii, terminarea inlocuirii ferestrelor la sala sociala, remodelarea spatiului social de la demisol si alte lucrari de remodelare si infrumusetare pe proprietatea de un acru a bisericii.
 
Binecuvinteaza Doamne pe cei ce iubesc podoaba si bunacuviinta Casei Tale si ajuta Sfanta Biserica si pe cei in nevoie in intreaga lume