Vizită pastorală

În perioada 10-14 decembrie 2022 Preasfințitul Episcop Ioan Casian a fost în vizită pastorală la parohia noastra.
Vizita a început sâmbătă 10 decembrie cu slujirea Vecerniei Mari. Ierarhul a fost întâmpinat cu Evanghelia și Sfânta Cruce și cu un cuvânt de salutare de către Părintele Corneliu.

 La sfârșitul slujbei Preasfinția Sa a vorbit despre perioada Postului Nașterii Domnului.

Duminică 11 decembrie ierarhul Canadei a fost întâmpinat cu pâine și sare. Înainte de a sluji Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa a depus un buchet de flori la statuia poetului național Mihai Eminescu din curtea Bisericii.

În cuvântul de învățătură PS Episcop Ioan Casian a vorbit despre Evanghelia zilei:
“Evanghelia celor chemați la cină este o descoperirea a darului libertății pe care îl oferă Dumnezeu oamenilor. Este în același timp înțelegerea răspunsului pe care omul îl poate da acestei chemări – pozitiv sau negativ. Sunt trei cazuri diferite de răspuns dar toate trei refuză darului comuniunii. Primul dintre invitați răspunde la chemare cu un refuz datorită faptului că și-a luat o bucată pământ și merge să o vadă. Cel de-al doilea răspunde la fel cu un refuz datorat faptului că și-a cumpărat boi și merge să-i încerce. Iar cel de-al treilea spune că luându-și soție nu va putea onora invitația. Toți trei refuză ospitalitatea gazdei. La auzul refuzului celor trei, stăpânul îl trimite pe slujitor să-i invite pe săraci, orbi, șchiopi și neputincioși ca să se umple casa și masa. Din Evanghelie înțelegem că oamenii nevoiași răspund prompt, mai repede și sunt mai deschiși chemării la comuniunea cu Dumnezeu decât omul care are o viață plină de ‘împliniri materiale’, avuții.

La sfârșitul cuvântului, PS Părinte Ioan Casian a acordat Crucea pectorală Părintelui Corneliu pentru toată activitatea desfășurată până acum și pentru momentul împlinirii vârstei de 60 de ani (2020) la care nu s-a putut participa în persoană din cauza restricțiilor legate de pandemie. Părintele Corneliu a mulțumit ierarhului și participanților la sărbătoare. La eveniment a fost prezent dl Ovidiu Grecea – Ministru plenipotențiar și Consul general în Vancouver.

Corul bisericii, condus cu dăruire de domnul Radu Stana, a încheiat momentul prezentând PS Părinte Ioan Casian câteva colinde de Craciun.

Ziua a continuat cu agapa frățească după care la ora 4:00 pm a fost săvârșită slujba Sfântului Maslu. Au participat alături de ierarh și preotul paroh, Părintele Nicu Liuță și Părintele Nicolae Lăpuște de la celelalte două parohii românești din zona Vancouver.

Luni 12 decembrie cu ocazia sărbătorii Sfântului Spiridon comunitatea noastră s-a bucurat din nou de săvârșirea slujbei Sfintei Liturghii arhierești. Alături de PS Părinte Ioan Casian au slujit preotul paroh Corneliu și preotul Nicu Liuță.
În cuvântul de la sfârșitul Sfintei Liturghii ierarhul a vorbit despre viața Sf. Spiridon și despre sfânt ca exemplu aplicat al sfințeniei:
“Sf. Spiridon pentru viața lui aleasă și simplă a fost ales ierarh al Trimitundei. Vestea sfințeniei lui s-a răspândit în tot Imperiul roman, el fiind chemat să-l vindece chiar pe împărat. El de asemenea uimește pe participanții la Sinodul I Ecumenic prin felul cum demonstrează prin minunea cărămizii alcătuită din pământ, foc și apă felul în care există Sfânta Treime – întreită în Persoane dar într-o singură ființă.
Sfântul este exemplificarea sau întruparea sfințeniei lui Dumnezeu prin participare într-un context precis, într-o cultură și o epocă diferite temporal, dar care au în comun lucrarea sfințitoare a lui Dumnezeu.”

Marți seara ierarhul s-a întâlnit la biserică cu membrii corului parohiei noastre și pe alți câțiva credincioși. PS Sa a vorbit despre semnificația Nașterii Domnului și a răspuns la câteva întrebări legate de sensul misiunii și implicarea locală a parohiilor, clerului și credincioșilor în dinamizarea ei și rolul tinerilor în parohii. Seara s-a încheiat cu o avanpremieră muzicală a concertului de Crăciun al corului parohiei condus de domnul Radu Stana.