Săptămâna Sfintelor Patimi și Învierea Domnului

Articol de: Părintele Corneliu Dragomir

După doi ani de restricții și zbateri pentru menținerea lucrării și Duhului bisericii spre folosul celor in nevoie, anul 2022 a adus parca puțină deschidere. De aceea, odată cu sărbătoarea Intrării în Ierusalim (Floriile), numărul credincioșilor participanți la slujbă a crescut, spectacolul de Florii al tinerilor a fost un succes și mlădițele crude de salcie au plecat spre case cu zâmbetele pline de speranță. “Iată vine Împăratul păcii blând, pe Mânzul asinei, sa mântuiască lumea”!

Din seara de Florii biserica S-a îmbrăcat în haina cernită și cântările deniilor: ”cămara Ta, Mântuitorule” și: ”Iată, Mirele vine in miezul nopții”, au luat locul cântărilor si slavosloviilor de bucurie. Au urmat cele 12 evanghelii in Joia Mare împreună cu scoaterea Sfintei Cruci spre închinare si Vinerea Mare, cu Sfânta Cruce in mijlocul bisericii, apoi Pogorârea de pe cruce și punerea Domnului în mijlocul bisericii sub forma Sfântului Epitaf brodat si flancat de lumânări, pe care au poposit grămezi de flori multicolore. Menționez că, anii trecuți creștinii noștri au trimis zeci de ghivece cu flori care au luat locul in grădină și au fost podoabă de iubire, pace si alinare pentru tot anul. Desigur, si anul acesta au venit ghivece cu flori împrejurul bisericii, dar, mai mult, creștinii au venit cu mic cu mare sa treacă pe sub masa Sf. Epitaf in timp ce in biserica se câta, cu glas duios Prohodul Domnului pe trei stări.
Astfel, după ocolirea bisericii, Sf. Epitaf a luat locul pe Sfânta Masă, așa cum trupul Domnului a fost pus în groapa nouă de Iosif și Nicodim spre așteptarea Învierii și a luminii sfinte.

Sâmbătă dimineața, după Sfânta Liturghie si grijirea ultimilor creștini dupa rânduiala, acoperămintele bisericii S-au schimbat de la cele cernite la cele luminate, florile au fost puse la icoane, Candelele pregătite si momentul luminii: ”Veniți de primiți lumina lui Hristos, care luminează tuturor”, a fost primit de un număr mare de creștini de toate vârstele. A urmat Evanghelia Învierii și urarea : ”Hristos a Înviat!”. Triumful vieții asupra morții, triumful luminii asupra întunericului. Biserica a rămas plină pe tot parcursul Sfintei Liturghii de noapte, in timp ce mulți creștini veneau la închinare și mergeau la casele lor cu lumânări si candele aprinse și cu pâinea sfințită a Paștilor mântuitoare.

Duminică după prânz au bătut Clopotele din nou, pentru Vecernia Învierii, cu Sf. Evanghelie despre încredințarea lui Toma, rostita in cel puțin 10 limbi, cu pacea și speranța cuvântului Învierii, în completarea Pastoralei Preasfințitului Ioan Casian, apoi bucatele de sărbătoare și ouăle roșii, drobul, brânza, grătarele, au contribuit la o după-amiază de duh, pace și normalitate.

Ne rugăm pentru pace in lume și în sufletele răvășite și pentru depărtarea bolilor molipsitoare si a primejdiilor izvorâte din duhul întunericului și din “umbrele morții” pe care omenirea nu vrea să le abandoneze.

Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, tuturor viața dăruind!