Tabăra in raze de lumina
Lumina blândă a dimineții de vara; o dimineața de duminica, la jumătatea lunii Iulie; se răsfrânge jucăuș peste crucea cu reflexe aurii de pe turla bisericii; peste pridvorul deschis si înflorit, acoperit cu aluminiu si sticla; peste stejarii, teii si cedrii dimprejurul bisericii.
Se prelinge sfios prin ferestrele cu vitralii ale bisericii luminând chipul albit al părintelui Ștefan ce cânta in strana si învăluite cu pace Sfânta Masa din Altarul bisericii Sf. Ierarh Nicolae si Sf. Proooroc Ilie din Port Kells, Surrey, B.C.
Aceeași blândă lumina îmbujorează fetele gingașe ale lui George Gabriel si Sarah Mihaela, frate si sora, îmbrăcați cu costume populare si însoțiți de bunica Doina, gata sa ridice colacul împletit si bolisorul de sare cu care vor întâmpina Ierarhul.
Tot lumina omniprezenta se reflecta pe iile si cămeșile coriștilor, dirijați de Radu Stana, care așteaptă in pridvor, alături de toți cei ce S-au străduit Dis de dimineața sa întâmpine pe Ierarh.
PRIMIREA
Vine Preasfințitului Episcop Ioan Casian, episcopul Episcopiei Ortodoxe Romane in Canada pentru Sfânta Liturghie de duminica!
Clopotele bisericii pornesc a cânta, corul intonează cu emoție si simțire “Pe stăpânul si arhiereul nostru”…
In timp ce Ierarhul privește peste grădina scăldată in lumina, peste chipul de bronz al poetului Mihai Eminescu, peste locul de joaca si biserica , pe care le cunoaste foarte bine. Iată si parintele Corneliu apare din Sf. Altar, purtând Sf. Evanghelie si Crucea pentru întâmpinare.
Ierarhul zâmbește copiilor, chemând-i pe nume; zâmbește coriștilor si celor prezenți in timp ce le oferă binecuvântarea.
Ii cunoaste cam pe toți, doar a petrecut o săptămana încheiata in Vancouver B.C. Oaspete si participant special la tabăra de vara cu program de zi Sfânta Veronica.
A ajuns in Vancouver de pe 10 Iulie, luni seara, lăsând deoparte mulțime de planuri si obligații pe care le va coordona de aici, prin telefon si videoconferințe, restul timpului dedicându-se copiilor si tinerilor din tabăra. Nu-i chiar simplu. Anul acesta tabăra a adunat peste treizeci de tineri între 8 si 17 ani, la care se adauga voluntarii din rândul tinerilor care anii trecuți erau parte din tabăra, părinți, educatori, voluntari.
IERARHUL
Ierarhul știe toate acestea, deoarece cu 12 ani in urma, pe când era proaspăt episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane de America si Canada, a sfătuit pe Pr. Corneliu Iulian Dragomir sa încerce sa organizeze o tabăra împrejurul bisericii.
Deși părea un lucru aproape imposibil; pentru ascultare, parintele a îmbrățișat ideea si așa s-a pornit tabăra Sf. Veronica.
De multe ori Ierarhul a venit in mijlocul taberei si a participat cu multă dragoste si răbdare; iar cei mai mari, de acum studenti sau chiar graduati, își aduc aminte cu bucurie acele vremuri.
Si anul acesta dedicatia a fost exemplara.
Mai întâi ierarhul a locuit modest, intr-un spațiu de demisol in care si-a asumat rânduiala călugăriei fără urma de nemulțumire, dar si-a asumat si rânduiala arhipastoriei, lucrând târziu in noapte, dupa încheierea zilei de tabăra, sau retrăgându-se la nevoie pentru teleconferințe, telefoane si mesaje cu preotii, ierarhii sau celelalte solicitări destul de multe ale eparhiei.
Preasfintia Sa înaintează zâmbitor, minunandu-se de schimbarea peisajului din grădina si recunoscând chipurile celor prezenți.
Pe măsura ce înaintează in biserica, recunoaște multe din chipurile de peste săptămana, părinți si voluntari care au lucrat cu harnicie si generozitate pentru o săptămana specială.
Aceasta pentru ca Preasfinția Sa este deja prezent in Vancouver din 10 Iulie si a participat alături de copii, tineri, voluntari, educatori si părinți la cea de-a 11a ediție a taberei de vara Sfânta Veronica.
Preasfinția Sa a ajuns la tabăra doar marți dimineața, dupa prima zi, dar si-a luat imediat in primire rolul de participant activ, rugător, alături de copii in biserica, îndrumător, sfătuitor, cărând carutul cu alimente de la Superstore si chiar participant la jocurile si programele desfășurate.
TABĂRA
Așadar, încet-încet au apărut copii, voluntarii, părinții, îndrumătorii, care au început sa își ia rolurile in serios. Unii la pregătirea breakfastului, alții la pregătirea materialelor si stațiilor de lucru, iar alții, cei mai tineri desigur, au continuat jocurile începute de luni.
Tabăra Sf. Veronica este o tabăra cu program de zi. Copiii merg seara la casele lor, dorm in pătuțurile lor iar dimineața vin pentru o zi plină de aventuri.
De aceea, odată adunați cu toții, este vremea de mic dejun. Rugaciunea, binecuvântarea Preasfinției Sale.
Apoi parintele Cornel rostește litania vesela de fiecare zi:
“Pofta buna!
Mulțumim!
Si la masa nu vorbim!
Si pe jos nu risipim!
Si dupa noi curățim.
Amin!”
si începe concursul de înfulecat: cereale, lapte, oua, mezeluri, brânza, vegetale, unt, dulceața, miere, fiecare dupa preferința, plăcere si putere!
Desigur, in zilele de post meniul este adaptat cu bucate de post foarte delicioase, de casa.
Apoi lăsam mesele curate, facem rugăciunea si plecam înapoi la joaca in grădina.
Apare mai târziu parintele Cornel, care deschide ușile bisericii si poftește pe toți la rugăciune.Dupa
binecuvântarea Preasfințitului si rugăciunile rostite pe rând de copii, vine rugaciunea specială pentru binecuvântarea taberei si spor de înțelepciune si inima buna pentru toți participanții.
De fiecare data, dupa rugăciune, mai poposim puțin sa ascultam o tema catehetica si răspunsul la o întrebare sau mai multe, adresate in scris, in mod anonim de tinerii prezenți.
Astăzi, marți, aflam despre omoforul Preasfințitului, in completarea răspunsului la întrebarea de ieri: “ De ce poarta Preasfințitul cârja”?
Participantii la tabara, impartiti in trei grupe: Stefan cel Mare, Neagoe Basarab și Constantin Brâncoveanu au incheiat programul sambata 15 iulie cu prezentarea a trei scenete: Ridichea uriașă, Prostia omenească și Punguța cu doi bani. Deasemenea toate picturile realizate de catre participanti au fost expuse spre incantarea parintilor, prietenilor si a tuturor celor prezenti.
La rândul Sau, Preasfințitul afla ca acești 30 de copii si tineri, între 8 si 17 ani s-au organizat deja in trei grupe:
Ștefan cel Mare
Constantin Brâncoveanu
Neagoe Basarab
Fiecare grupa are deja un leader ales de ei si doi adjuncti.
In aceasta formație vor participa peste săptămana la activități si vor pregăti programul artistic la încheierea taberei.
Afla de asemenea despre ziua trecută la piscina încălzită din parcul din apropiere si drumeția prin pădure.
Odată primită binecuvântarea finala, cu toții se reîntorc la stațiile de joaca sau de lucru in așteptarea activităților ce vor urma.
Trebuie sa va spunem ca, urmând învățămintele de anii trecuți, in grădina bisericii sunt organizate diverse stații cu jocuri si activități la care fiecare merge dupa alegere si preferința si se joaca singur sau cu alți parteneri. Aceasta in pauzele dintre activitățile programate.
Astfel este locul cu cele doua mese de tenis, echipate cu ce e nevoie, locul de șah, locul de tenis cu piciorul, locul de gimnastica, bocci ball, tras la tinte cu mingi, locuri de îndemânare, desene cu creta colorata pe plăcile de beton, plinko. Locul de joaca cu leagăne si tobogane instalat anul trecut, iar anul acesta este si clubul de arta in aer liber.
Desigur si piscina încăpătoare din mijlocul parcării!
La clubul de arta fiecare alege pânza sau hârtia, pensulele sau creioanele, acuarela sau acrilic, sau carioca si, de asemeni, modele sau din imaginație.
La celelalte jocuri fiecare alege, funcție de nivelul de competitivitate sau ambiție, dacă jocul este amical, antrenament, sau dacă este campionat.
Jucătorii afișează litera desemnată de alegere, iar dacă este campionat, atunci trebuie sa fie si arbitru care sa valideze competiția. Odată desemnat arbitrul oficial, puse semnele “C” (campionat) si “R” (referee) arbitru, de fapt, are loc o competiție ad-hoc.
V-am explicat acestea toate sa puteți înțelege cât de multe competiții au avut loc intr-o săptămana, dar si câte opere de arta au apărut!
Si ca sa fie lucrul făcut cum se cuvine, la expoziția finala fiecare mic artist a ales numele tabloului sau tablourilor personale, de asemeni si prețul estimat pentru opera lui, ca sa fie socoteala oficială, pai nu?
Indrumatoarele taberei: doamnele Cristina Negrea si Ada Tancou, specializate in lucrul cu copiii, cheamă copiii sa se prezinte, sa spună ce pasiuni au si ce nu le place.
Ii vor ajuta sa se organizeze liber, sa-si aleagă liderii si sa lucreze pe grupe sau împreuna la subiectele taberei.
La ora 11.00 am este timp de gustare.
Dupa o alta pauza se lucrează la restul programului pana la masa de prânz. Dupa masa de prânz avem in general ieșiri la locuri deosebite in fiecare zi. In program are loc si balacitul in piscina din grădina bisericii si jurnalul.
Rugaciunea de seara, rugaciunea pentru părinți si îndrumători, subiectul catehetic si răspunsul la întrebările adresate in scris.
Înainte de plecare parintele întreaba despre cele petrecute peste zi, dorește drum bun tuturor, invita pe fiecare sa se odihneasca si sa fie prezent in timp la programul din următoarea zi.
Copiii primesc binecuvântarea si merg la părinții lor.
Unii pleca, dar altii mai ramân la locurile de joaca, sa ajute la randuirea jucăriilor sau sa mai schimbe discuții sau impresii cu prietenii.
PROGRAMUL
Programul de acest an s-a axat pe subiectele propuse de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane:
“Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice si Anul comemorativ al imnografilor si cântăreților bisericești”
Pentru aceasta am socotit potrivit sa ne inspiram din intelepciunea vârstnicilor si am pregatit o sezatoare cu cântece, zicători, cimilituri din bătrâni, costume populare si voie buna.
Aceasta va fi inspirația pentru cele trei piese de teatru pe care cele trei grupe le vor interpreta la finalul taberei: Ridichea uriașă, Prostia omeneasca si Punguța cu doi bani.
In privința imnografilor si cântăreților bisericești, profesorul Radu Stana a pregatit o introducere in gramatica muzicii psaltice, unde copiii au aflat despre notele bizantine: ni, pa, vu, ga, di, ke, zo, ni.
De asemeni despre semnele care indica ridicările, coborârile si ritmul cântării cu exemple si solfegiere.
S-a amintit Anton Pann, Gavriil Muzicescu, chiar si Sf. Ierarh Nectarie cu frumoasele imnuri închinate Sfintei Fecioare.
Tot domnul Radu a organizat repetiția cu corul bisericii pentru întâmpinarea Ierarhului si pentru răspunsurile pline de har de la Sfânta Liturghie.
EXCURSIILE
Luni: Port Kells parc, cu piscina si drumeție prin pădure.
Marți: Tynehead parc la drumeție. Piscina din incinta.
Miercuri: Sf. Liturghie urmată de Honey Bee Shop cu prezentare si confecționare de lumânări.
Joi: vestitul Cultus Lake Waterslide Park.
Vineri: Steveston Village, cu ridicare de zmeie, vechea fabrica-muzeu de conserve de peste, drumeție pe malul râului Fraser. Piscina din incinta.
Sâmbăta: serbare, masa festivă. Piscina din incinta
… toate acestea si multe altele, cum ar fi vizitarea locului Hells’gate si Defileul Fraserului se răsfrângeau pe chipul luminat al ierarhului.
A urmat închinarea, slavoslovia si Sfânta Liturghie de duminica. Între timp corul si-a luat locul lângă strana, biserica S-a umplut de lume, la fel si Foișorul din afara bisericii iar ierarhul a slujit cu multă dedicatie, pomenind pe toți cei prezenți, pe cei bolnavi si neputincioșii, rugându-se pentru pacea lumii si pentru înțelepciune pentru toți cei tineri din parohie, din episcopie si din lume.
La sfârșit a rosti o predica inspirata, legată de slăbănogul din Capernaum si rugaciunea si ajutorul celor mulți, si de purtarea de grija a Domnului, Maicii Domnului si tuturor sfinților pentru lumea care se afla in încercări.
Desigur a amintit de tabăra frumoasa, de tineri, organizatori si voluntari si de speranta de a continua aceasta, așa cum se face si pe coasta de est in parohiile românești si la Mânăstire.
Parintele Corneliu a mulțumit Preasfinției Sale si a reamintit povestea din tematica taberei cu bătrânul tata si cu nuielele ce pot fi frânte când sunt separate, dar sunt puternice când sunt mănunchi, îndemnând toți creștinii sa fie uniți sub pavăză bisericii lui Hristos.
A urmat masa festivă cu ciorba rădăuțeană si parjoale, reamintind de bucatele delicioase din timpul taberei, reamintind de onomasticile sărbătorite cu bunătăți pentru Aida- Maria si Gabriel, de ciorbe si deserturi, unde, cea mai apreciata a fost totuși supa crema de vegetale, din care copiii au servit chiar si cinci boluri!
Întrebarea este:
Oare știu copiii ca in acea supa gătită cu drag de mama preoteasa Ligia este dovlecel proaspăt si alte vegetale proaspete si delicioase despre care nici nu vor sa audă acasă la mămica si tăticul’!!!
Din Vancouver a consemnat
Pr. Corneliu Iulian Dragomir