File de Ctitorie

Aceste pagini vor purta de-a lungul timpului dovada modului în care o comunitate a românilor crestini-ortodocsi din Greater Vancouver a pornit la drum ca o minoritate etnicã de emigranti (asemeni de altfel multor altor etnii stabilite pe teritoriul canadian) si care a început încet - încet sa clãdeascã din nimic o ctitorie spiritualã si materialã tot mai trainicã.

Am aminti mai întâi modul în care ne adunãm de peste sapte ani la Sf. Liturghie (din anul 1998), apoi aparitia si cresterea corului Crescendo, pasii tot mai stabili pe calea asezarii Scolii românesti Ion Creangã, formarea si cresterea grupului de dansuri Miorita, formarea si cresterea grupului de artã si spiritualitate Teophania si, nu în ultimul rând, transformarea proprietãtii bisericii si comunitãtii dintr-o clãdire modestã cu câteva constructii aditionale vechi si degradate si un teren plin de mãrãcini si gunoaie aproape nefolositor, într-o gradinã plinã de spiritualitate si viatã socialã, într-un loc capabil sa gãzduiascã evenimente sociale de mare anvergurã.

Aceste Pagini de Ctitorie ne vor ajuta de-a lungul timpului sã ne amintim de plãnuirea, conturarea, pânã la realizarea tuturor proiectelor de îmbunãtãtire în bisericã si împrejurul bisericii.
Pe lângã proiectele realizate deja, aici veti gãsi atât proiecte în lucru, cât si propuneri pentru proiecte viitoare, având ocazia de a vã implica din timp în conturarea lor si ducerea la bun sfârsit. Desigur, aceste proiecte nu s-ar putea realiza fãrã aportul generos al voluntarilor, care au posibilitatea sã ajute la îmbunãtãtirea si înfrumusetarea proprietãtii românesti, spre folosul nostru si mai ales al generatiilor ce vin. Vã asteptãm!

Pentru a afla mai multe amãnunte sau a ajuta prin voluntariat sau donatii la realizarea acestor proiecte, vã rugãm sã sunati la Pr. Corneliu I. Dragomir, tel. 604-540-1822

back to top

"Dragii mei,
Anul 2004 reprezintã o nouã si frumoasã paginã în istoria ctitoriei bisericii Sf. Nicolae, în mentinerea si înfrumusetarea proprietãtilor bisericii.
Cele mai importante lucrãri în acest an sunt:

  1. Refacerea acoperisului casei "parohiale"
    Aceastã casã este actualmente închiriatã, spre a sustine plata mortgage-ului cãtre bancã.
    Pentru aceasta doresc sã multumesc lui Iosif Damoc, echipei de la Moldavia Renovations si celorlalti voluntary care au ajutat, pentru modul exemplar în care au efectuat lucrarea înfruntând uneori temperaturi de peste 40 grade Celsius sus pe casã.
    Avem încã în stoc materiale pentru refacerea acoperisului magaziei de materiale de lângã casã.
  2. Conectarea scenei la reteaua electricã
    De asemenea, montarea prizelor si a noii instalatii de iluminare pentru grãdinã. S-a realizat înainte de picnicul de varã de cãtre Nicu Maria, Leon Strãjescu, Lucian Tancou si Cristian Ploscar.
  3. Noul loc de joacã pentru copii
    A fost împrejmuit cu busteni de lemn de la fostul loc de joacã, ce au fost plasati într-un poligon circumscris. În interior a fost sãpatã groapa de 6 inch (aprox. 15 cm) si a fost completatã la nivel cu nisip spãlat (15 cubic feet de nisip). Cãlin Negrea si Mihai Dragomir au cãrat cu roaba,au sapat si nivelat. Locul de joacã a fost dotat cu un suport cu leagãne, scãri si tobogan, ansamblu donat si montat de Codruta, Alex si Sorin Rotaru. A fost vopsit de subsemnatul si reparat de Constantin Andrei.
    În viitor vom împrejmui locul cu un gãrdulet ornamental alb, vom pune talas în interior si câteva banci pentru pãrinti. De asemenea, împrejur vom planta în aceastã toamnã piersici, meri si pruni iar împrejurul gardului vom planta flori.
  4. Intrarea nouã pentru chiriasii casei parohiale
    Terenul a fost nivelat, iar gardul de la stradã redirectionat. Au fost împrastiati 15 cubic feet de piatrã spartã si spatiul de parcare a fost delimitat cu traversã de lemn. Au lucrat Mihai Dragomir, Constantin Andrei si subsemnatul.
  5. Bãncile pentru locul din fata scenei
    Conceptia, procurarea materialelor si executia a apartinut familiei Sofia si Teodor Boiesan. Costurile au fost acoperite în întregime de Corina Ionescu.
  6. Pridvorul si noua intrare
    Desi am avut si avem un an încãrcat, cu multe evenimente sociale si culturale ce se desfãsoarã împreunã cu viata din duminici si sãrbãtori a bisericii, iatã cã si aceastã lucrare foarte importantã a demarat cu bine. Am sãpat fundatia si am turnat echivalentul a 40 de saci de ciment, 10 cubic yards de pietris si nisip, fier beton si armãturã. A fost o muncã foarte grea pe care am încheiat-o cu bine.
    Am fixat opt din cei 12 stâlpi de 6 pe 6 inch si i-am ancorat cu legãturi de 2 pe 12 inch si traverse de sustinere a podelei de 2 pe 8inch, cu suruburi metalice si legãturi conform planului de structurã. Vom continua cu fixarea stâlpilor rãmasi, fixarea traverselor, construirea scãrilor si podelei, construirea mâinii curente pentru deschiderea în sigurantã a noului acces de intrare în bisericã. Principalii protagonisti sunt Dan Lungu si Radu Prunianu.
    Am primit deja o donatie de usi pentru noua intrare si multumim tuturor pentru donatiile si sprijinul deosebit de pânã acum.

Speram ca odatã cu terminarea lucrãrii si sfintirea bisericii sã continuãm activitatea în si mai bune conditii, cu si mai multe si mai frumoase programe si activitãti în duminici si sãrbãtori.

Multumim tuturor donatorilor si lucrãtorilor. Dumnezeu sã vã înscrie în Cartea Vietii!

Preot Corneliu Iulian Dragomir
21 Octombrie 2004"

Proiecte realizate (pânã în Aprilie 2005)

1. Introducerea apei la bisericã.
2. Remodelarea aripii duplexului spre închiriere.
3. Curãtirea gunoaielor, mãrãcinilor, împrejurimilor bisericii.
4. Panoul de bun venit de la intrarea bisericii.
5. Bucãtãria din sala socialã.
6. Locul de joacã pentru copii.
7. Racordarea duplexului la reteaua de apa a orasului.
8. Scena pentru spectacole, dans si divertisment.
9. Reamenajarea salii sociale, a salii "mama si copilul".
10. Gradina de legume si flori (in perpetua ingrijire).
11. Schimbarea intrãrii bisericii si a Sf. Altar spre Est.
12. Gardul viu din tuia.
13. Largirea si reamenajarea parcarii din incinta.

back to top

Proiecte în lucru (Aprilie 2005)

1. Aranjamentul floral "Tricolorul românesc".
2. Implicarea în comunitatea Port Kells prin deschiderea unui daycare.

back to top

Proiecte de viitor (Aprilie 2005)

1. Continuarea amenajarii Sf. Altar.
2. Pardosirea spatiului suplimentar la iesirea din sala socialã.
3. Aleea de beton din parc, spre locul de joacã si grãtare.
4. Fântâna artezianã din parcul tricolorului.
5. Gardurile ornamentale de împrejmuire.
6. Foisorul de servire si platforma de lemn pentru mese si umbrelute.

Propunere de plan pentru reorganizarea proprietãtii


Apãsati (click) pe imaginea de mai sus pentru a o vedea mãritã,
sau apãsati aici pentru a o vedea ca .pdf file

(multumim d-nei Elena Oantã pentru realizarea desenului)

back to top