Despre pelerinajul religios putem spune că este în același timp o chemare și un răspuns. O chemare din partea lui Dumnezeu care voiește „ca toți oamenii să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină” și de aceea oferă în chip mereu potrivit fiecărui om, noi posibilități de a-L cunoaște și de a- împărtăși harul Său. Pentru toți, indiferent de motivația initiala, pelerinajul religios este o lucrare a lui Dumnezeu menită să ne facă din ce în ce mai mult „credința lucrătoare prin iubire”. Ne amintim desigur de marii sfinți din vechime care au recunoscut în pelerinajele la Sfintele Locuri o întâlnire nemijlocita cu Dumnezeu, dar avem și exemplul multor oameni care făcând un astfel de pelerinaj și-au lepădat toate obiceiurile rele de dinainte și stând înaintea crucii pe care s-a răstignit Domnul Iisus Hristos, au început o noua viață trăită în chipul cel mai autentic și după voia lui Dumnezeu (vezi viața Sfintei Maria Egipteanca).
Iată deci, că pelerinajul religios este și un răspuns al omului care întâlnște și ascultă prin credință Cuvântul lui Dumnezeu. Sămânța credinței și a sfințeniei sădită în suflet de Dumnezeu se mișcă prin har și prin lucrare și începe să caute hrana potrivită pentru a crește și pentru a rodi. În vechime părintele biblic Avraam, a ascultat prin credință chemarea lui Dumnezeu și a mers în pământul Canaanului. Acolo l-a întalnit pe Dumnezeu în chip minunat la stejarul Mamvri și i s-au implinit toate făgăduințele. Și astăzi, Dumnezeu continuă să se descopere oamenilor și adresează fiecaruia în lume câte o chemare către împărăția Cerească. Precum Avraam a ajuns prin credință în corturile din Canaan, în ținuturile în care curge lapte și miere, tot așa și orice om evlavios poate ajunge prin aceiasi credință în locașurile cerești din împărăția lui Dumnezeu. Credința ne descoperă că lumea însăși este o patrie în care cu toții suntem pelerini și că toate sunt trecătoare. De aceea, pregustând din frumusețea împărăției veșnice, sufletul se aprinde cu un dor de nestăpânit care îl bucură și îl hrănește. În pelerinaj spre Țara Făgăduinței, îngerii din cer ii luminau pe evrei pe timpul nopții și norii de lumină îi acopereau ca să nu fie văzuți de vrăjmasi. Iar dacă atunci, Dumnezeu a hrănit poporul cu mana cereasca, iată că acum El ne oferă spre mâncare chiar hrana îngerilor. Și nu este aici nicio metaforă pentru ca în realitate îngerii se hrănesc împlinind voia lui Dumnezeu.
Iar, dacă mana cerească se cobora din cer numai la o anumită vreme și numai pentru evrei, astăzi, cu toții putem avea, în toata vremea, această bună hrană, trăind dupa voia lui Dumnezeu. Iată, deci că pelerinajul și rugăciunea ne propun și o altfel de hrană pe care trebuie să ne străduim să o câștigăm precum ne străduim și alergam pentru hrana trupului. În capitolul 3 al Evangheliei dupa Ioan ni se spune că fiind ucenicii plecați în cetate să cumpere merinde, au venit după o vreme și Îl rugau pe Iisus să mănânce, dar Iisus a spus: „Eu am mâncat o mancare pe care voi nu o știti. Ziceau deci ucenicii între ei: nu cumva I-a adus cin să mănânce? Iisus le-a zis: Mâncarea Mea este să fac voia Celui ce M-a trimis pe Mine și să săvârșesc lucrul Lui” (In. 3, 31-34). Însuși Iisus Hristos a fost un pelerin care a coborat în cea mai autentică smerenie din sânul Tatălui Ceresc în peștera sărăcăcioasă de la Betleem și din Nazaret s-a suit prin jertfă și înviere din nou în Ierusalimul Ceresc „ca să ne pregătească și nouă locaș”. În cele din urma cu toții suntem pelerini și ne indreptăm prin lumea aceasta spre împarația lui Dumnezeu. Prin taina ucenicilor de la Emaus, Domnul Hristos ne-a descoperit că El însuși călătorește cu fiecare dintre noi și prin orice imprejurare a vieții ne invita să-L cunoaștem și să devenim prietenii Săi.
(Cuvânt de învățătura de pe site-ul așezămintelor românești din țara sfântă)
Locurile ce ne propunem să vizităm în Țara Sfântă
Nazaret:
Biserica Buneivestiri a Maicii Domnului
Biserica Arhanghelului Gavriil
Izvorul Fecioarei Maria
In Karem – locul unde se întâlnește Fecioara Maria cu verișoara sa Elisabeta.
Bethleem:
Biserica Nașterii Domnului
Peștera Nașterii Domnului
Grota laptelui
Capela păstorilor, câmpul păstorilor
Mănăstirea Sf. Theodosie începătorului vieții de obște
Mănăstirea Sf. Sava
Biserica și grota Sf. Ierarh Nicolae din Beit Jalla.
Ierihon:
Muntele Ispitirii
Așezămintele românești de la Ierihon
Dudul lui Zaheu
Marea Moartă
Locul Botezului Domnului la Iordan
Mănăstirea Sf. Gherasim de la Iordan
Fortăreața Masada la Marea Moartă
Mănăstirea Sf. Ioan Iacob de la Hozeva
Marea Galileei
Muntele Tabor biserica Schimbării la fața.
Cana Galileii
Capernaum, casa Sf. Petru
Biserica Fericirilor
Biserica înmulțirii pâinilor și peștilor
Samaria, fântâna lui Iacob, Sfânta Fotini, Sf. Filumen.
Betania, Mormântul lui Lazar, biserica lui Lazar Sf. Maria și Marta.
Ierusalim:
Cetatea veche, porțile de intrare: Jaffa, poarta Leilor (poarta Sf. Ștefan), poarta Dung, poarta lui Irod (poarta florilor), poarta Zion, poarta noua. Poarta de Aur complet blocată.
Domul stâncii cu moscheea Al aksa
Zidul plângerii.
Mormântul lui David
Locul Cine-i celei de Taina
Biserica Maria Magdalena
Biserica Națiunilor
Muntele Zion, Mănăstirea Adormirii Maicii Domnului
Biserica Sf. Petru Galicantu( Sf. Patru la cântatul cocosului).
Scăldătoarea Siloam
Poarta oilor
Mormântul Sf. Fecioare Maria
Biserica Dominus Flevit
Biserica Tatăl nostru
Biserica Sf. Ana si scăldătoarea Bethesda
Biserica Betfaghe intrarea în Ierusalim
Muntele măslinilor.
Stânca lapidării și biserica Sf. Ștefan
Capela biciuirii
Locul pardosit cu pietre (Lithostrotos).
Capela ecce homo.
Capela condamnării
Biserica Sf. Mormânt
Piatra ungerii
Piatra îngerului
Sfântul mormânt
Biserica Anastasia
Locul crucificării
Mormântul din grădină
Domul înălțării.
Lod (Lida) biserica Sf. Mare Mucenic Gheorghe
În majoritatea locurilor vom citi textele din Sf. Scriptură și vom rosti rugăciuni, pomeniri și acatiste pentru cei prezenți si familiile lor.
Detalii pelerinaj 2023
În perioada 7 Noiembrie – 18 Noiembrie 2023 nădăjduim, cu voia Bunului Dumnezeu, să putem ajunge să ne închinăm la locurile sfinte.
Noi plecam cu Turkish airlines marți, 7 Noiembrie – TK76, cu escala în Istanbul și ajungem în Tel Aviv joi 9 Noiembrie la 12.55 am (1 noaptea).
Întoarcerea este pe data de sâmbăta, 18 Noiembrie, la ora 10.30 am, cu TK785 escala în Istanbul și ajungem în Vancouver sâmbăta, 18 Noiembrie cu TK75 la 4.55 pm.
Pentru noi (eu și Ligia) ar fi a treia oară când facem acest lucru.
De ce e nevoie sa ne reîntoarcem la locurile sfinte?
Toți cei ce au vizitat locurile sfinte pot mărturisi dragostea și dorința de a se întoarce la locurile de închinare din Sfânta Cetate, din Bethleem, Galileea, Capernaum, Hozeva, Tabor, Lida (Lod) și peste tot unde ne poartă gazdele noastre din Israel.
Organizam pelerinaj cu public?
In esență NU.
Nici în situațiile anterioare nu am organizat.
Noi mergem pe cont propriu cu toate cheltuielile acoperite de noi.
Ca și in situațiile anterioare am achitat biletele pentru călătorie Vancouver Tel Aviv și retur și am rezervat un minim de 1500$ de persoana pentru cheltuielile anticipate de cazare și transport cu ghid in Israel.
Ne asumăm orice schimbare sau situație neprevăzută.
Vom încerca și de data aceasta să oferim, cu ajutorul prietenilor noștri din Israel, cel mai frumos și folositor pelerinaj pentru noi și același lucru îl vom face pentru cei ce hotărăsc să ni se alăture nouă.
Așadar, cei ce vor sa meargă împreuna cu noi trebuie să:
- Achite biletele de avion pentru Tel Aviv pentru data la care ajungem noi pe ruta pe care doresc.
- Pregătească cel puțin 1500$ de persoana pentru cheltuielile legate de cazare și transport cu ghid.
- Pregătească actele și vizele necesare pentru a intra in Israel.
- Asigurările proprii de călătorie.
- Să se înscrie până la Sf. Paști la casieria bisericii cu e-mail, număr de telefon și suma de 1500$ pentru a putea rezerva hotelul și mijlocul de transport.
- Să pregătească haine și bagaje corespunzătoare pelerinajului cu eventuale schimbări de hotel si accesului în biserici și mănăstiri și bani schimbați pentru nevoile zilnice de hidratare și snackuri.
Bunul Dumnezeu să ajute la tot lucrul bun!